DARI BIASA BERTUKAR BAHAYA JIKA DIPANDANG MUDAH. BACA DAN KETAHUI TENTANG KEPUTIHAN WANITA

3431297286

DARI BIASA JADI BAHAYA JIKA DIPANDANG MUDAH!!!

BACA KETAHUI TENTANG KEPUTIHAN WANITA

TANDA keputihan iaitu rembesan berupa cecair likat daripada bahagian vagina yang berwarna putih kepada warna lain sering kali mengundang rasa kurang selesa dalam kalangan wanita kerana bimbang ia ada jangkitan bakteria.

Tetapi tahukah anda, perubahan atau tompokan putih yang ‘mencemari’ permukaan seluar dalam anda itu, hanyalah sebahagian kitaran normal bagi wanita. Secara semula jadinya ia bahan kumuhan yang dirembes menerusi saluran vagina setiap hari.Rembesan itu perlu kerana setidaknya ia menjadi penanda tahap kebersihan bahagian intim berkenaan.

Ciri tompokan cecair keputihan yang memiliki tekstur likat ini bersifat asid dan variasi warnanya putih hingga kekuningan merujuk kepada tahap pH tersendiri.

Secara umumnya vagina yang sihat akan menghasilkan pelepasan asid yang lebih tinggi, tetapi pH boleh berubah disebabkan oleh pelbagai faktor, termasuk kehidupan seks, hormon dan kitaran haid.

Menurut pakar perunding ginekologi City Fertility Melbourne Australia, Dr Alex Eskander perubahan warna tanda keputihan tidak semestinya memberi makna bahawa individu itu mengalami jangkitan.

Katanya, vagina mengandungi bakteria baik, seperti lactobacilli yang menjadikan vagina sihat dengan mengekalkan tahap keasidan yang optimum, seterusnya menghalang bakteria buruk daripada menyebabkan jangkitan.

Penghasilan keputihan ini meningkat ketika ovulasi dan kehamilan disebabkan peningkatan mukus serviks.Sebaik ia terkena udara, keputihan itu akan menjadi kekuningan disebabkan adanya proses pengoksidaan.”

“Setelah ia menyerap ke dalam fabrik seluar dalam, ia adalah sesuatu yang normal dan pada umumnya tidak perlu bimbang kerana ada agen semula jadi melindungi kesihatan organ intim anda,” katanya.

Saranan lain untuk penjagaan dan mengekalkan bahagian intim anda supaya kekal bersih dan selesa, selain mengelak komplikasi jangkitan menerusi penggunaan alas seluar dalam (pantyliners) bersesuaian.

Malah ada langkah penjagaan bahagian intim itu termasuklah menjadikan tabiat mencuci pakaian dalam wajar dilaksanakan setiap hari. Ia bagi mengelak bakteria terkumpul dan bermutasi bertukar kepada sesuatu yang berbahaya untuk kesihatan.

Sementara itu, Pakar Perubatan Kolej Doktor Obstetrik dan Ginekologi Diraja England, Dr Virginia Beckett pula menyifatkan saringan mengenai kualiti kebersihan membabitkan bahagian sulit itu menerusi ciri tompokan berkenaan boleh dilakukan.

“Jumlah rembesan keputihan daripada vagina berbeza-beza sepanjang kitaran haid wanita dan lebih kerap dan tinggi pada wanita hamil.Namun, pelepasan yang sihat tidak mempunyai bau atau warna yang kuat.”

“Wanita mungkin merasakan kelembapan yang tidak menyenangkan dan jangan panik jika anda mempunyai sedikit bau,” katanya turut berkongsi wanita akan merembeskan keputihan sehingga empat milimeter setiap hari.

 

TAPI JANGAN RISAU.ADA PENYELESAIAN UNTUK ANDA.

 Nak kami bantu segera??

Dapatkan

JAMU RAHSIA BIDAN KAMPUNG

 

Dapat membantu membantu merawat KEPUTIHAN

JIKA BIASA JANGAN ANGGAP BIASA YA AKAK-AKAK

MUNGKIN JADI BAHAYA

TESTIMONI JRBK 

Hubungi kami untuk details atau order di:

shopee.com.my/extraprima

https://web.facebook.com/jamurahsiabidankampung

 

 

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

© Copyright 2020. All rights reserved. Managed by Aplikasi Niaga

Close Menu