5 Makanan Bagus Untuk Kesihatan Faraj Wanita

170

Bagaimana Dengan Kesihatan Faraj Anda?
Semua wanita perlu mengambil berat tentang kesihatan faraj mereka. Faraj yang sihat sebenarnya bersifat asid dan mengandungi bakteria baik yang membantu mencegah jangkitan dan mengekalkan paras pH yang normal.

Faraj yang sihat juga akan mengeluarkan  sejumlah kecil keputihan/lelehan yang penting untuk membersihkan diri. Sebarang gangguan kepada kesimbangan ini, boleh menyebabkan kerengsaan atau jangkitan faraj.

Tapi tahukah anda yang ada sesetengah makanan dan minuman juga boleh menolong menjaga faraj yang sihat, melegakan ketidakselesaan, mencegah infeksi, dan menjanjikan aksi hangat dalam bilik?

5 Makanan Yang Boleh Menjaga Kesihatan Faraj Wanita

  1. Teh hijau untuk kencing kotor

Teh hijau untuk menyembuhkan kencing kotor.

Biasanya, kita dengar orang mengesyorkan minum jus kranberi untuk memulihkan UTI ataupun masalah kencing kotor.

Jus kranberi mengandungi sebatian yang boleh membantu menghalang bakteria yang menyebabkan jangkitan daripada melekat pada tisu dinding pundi kencing anda. Tapi, jus ini juga mempunyai kandungan gula yang tinggi.

Sebaliknya cuba minum teh hijau.

Penemuan baru menunjukkan catechin (sejenis flavonoid yang memerangi penyakit), dalam minuman ini mempunyai kesan antimikroba yang kuat. Ia  boleh membantu melawan kencing kotor.

“Dengan minum teh hijau, catechin akan melalui saluran kencing, mengurangkan bakteria dan risiko jangkitan,” kata Carolyn DeLucia, FACOG, MD, pakar wanita di VSPOT Medi Spa di New York.

Dia mengesyorkan minum 2-3 cawan sehari untuk mengelakkan kencing kotor.

 

2. Ikan tinggi asid lemak omega-3 untuk senggugut

Sekiranya anda selalu mengalami senggugut apabila datang bulan, cuba makan ikan yang kaya dengan asid lemak omega-3 untuk meredakan kesakitan.

Kekejangan ini disebabkan oleh pelepasan prostaglandin ,yang membantu otot-otot rahim untuk mengecut dan lapisan dinding uterus untuk tertanggal.

Asid lemak omega-3 dalam ikan salmon dan tuna boleh mengurangkan keradangan. Kajian juga menunjukkan ia dapat membantu melegakan kesakitan.

 

3. Probiotik untuk mencegah jangkitan yis

Makanan yang ditapai seperti kimchi boleh mengurangkan jangkitan yis.

Secara semulajadi, faraj kita penuh dengan lactobacillus, sejenis bakteria baik yang membantu faraj mengekalkan paras pH yang sihat.

Ia juga mempunyai yis yang bernama candida. Biasanya, keadaan berasid dari lactobacillus akan menghalang yis daripada berkembang.

Tapi, bakteria baik ini boleh terjejas dan anda berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan yis apabila anda memakan ubatan tibiotik, putushaid, mempunyai kencing manis yang tidak dikawal, menggunakan ubat perancangan keluarga atau pun terapi hormon.

Makanan yang ditapai dan kaya dengan probiotik seperti yoghurt biasa, sauerkraut, kimchi, tempe, dan miso boleh membantu. Ia mengekalkan keseimbangan bakteria yang sihat untuk menggalakkan paras pH yang baik agar menggalakkan pertumbuhan lactobacillus yang sihat.

 

4. Soya untuk faraj yang kering

Kekeringan faraj berlaku apabila badan anda kekurangan estrogen yang menjaga ketegangan tisu dan pelinciran yang baik.

Bagimereka yang menyusu, putushaid, melahirkan anak, dan juga menggunakan ubat alahan dan ubat selesema, paras estrogen boleh berkurang.

Produk soya mengandungi sebatian tumbuhan estrogen yang meniruisoflavin. Ia juga bersifat hidrofilik dan boleh menarik air ketisu anda.

 

5. Epal untuk aksi hangat di bilik tidur

Kajian yang diterbitkan dalam Arkib Ginekologi dan Obstetrik menunjukkan wanita yang memakan lebih dari satu biji epal sehari lebih senang terangsang dan mempunyai fungsi seksual yang lebih tinggi berbanding mereka yang kurang memakannya.

Buah epal mengandungi phloridzin, sebatian yang meniru hormon seks wanita estradiol.

Ia juga penuh dengan polifenol yang membantu meningkatkan aliran darah ke faraj, dan menyebabkan wanita lebih senang untuk mencapai klimaks!

Ha… macam mana? Jom cuba semua makanan ini untuk menjaga kesihatan faraj anda, okay? Faraj yang sihat kunci perkahwinan yang bahagia!

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Leave a Reply

© Copyright 2019. All rights reserved. Managed by Aplikasi Niaga

Close Menu